Hamilelik Sürecinde Bilmen Gereken Birkaç Önemli Nokta Var!

Sevgili anne adayı! Gebelik sürecin için seni biraz aydınlatmaya çalışacağım. Öncelikle bilmelisin ki sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı, bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına almana yardımcı olacak, çok yüksek ihtimalle bebeğinin prematüre riskinin önüne geçecek, normal kiloda sağlıklı bir şekilde doğmasını sağlayacak; senin içinse doğumunu kolaylaştıracak, diş kaybını önleyecek ve kansızlık riskini ortadan kaldıracak.

“Sen iki canlısın, iki kişilik ye kızım” diyen teyzelere lütfen kulak asma. Çünkü fazla kilo alımı geç doğum yapmana, gestasyonel yani hamileliğe bağlı diyabete ve hipertansiyona sebebiyet verebilir. Dikkatli olmakta fayda var anlayacağın. Kilon hamilelik öncesi normal değerler aralığındaysa ayda ortalama 1-1.5 kg aralığında bir artış yeterli olacaktır.

Hamileliğinin özellikle 1. trimesterinde (yani ilk üç ayında) bulantı ve kusma problemleri yaşayabilirsin, endişelenme. Bu durumda düşük miktarda fakat sık olarak beslenmelisin. Kuru meyve, tost gibi kuru gıdalar tercih etmeli, sıvı gereksinimini de öğün aralarında karşılamaya çalışmalısın. Kabızlık problemin de olabilir. Bol sıvı almaya özen göstermeli ve bol lifli gıdalar yemeye çalışmalısın: Kepekli ekmek, çiğ sebze meyve gibi… Fiziksel aktiviteni arttırmak da bir çözüm yolu olabilir.

“İyi, güzel, hoş da neyi ne kadar yemeliyim?” dediğini duyar gibiyim. Elbette ki beslenme programları kişiye özeldir fakat ortalama bir gebenin gereksinimleri doğrultusunda yemesi gerekenleri sıralayabilirim senin için.

Bir gün içerisinde proteince zengin gıdalardan (et, balık, tavuk, yumurta, kurubaklagil) 3 porsiyon,

taze sebze ve meyvelerden 6-8 porsiyon,

süt ve türevlerinden 2-3 porsiyon,

ve 4-7 dilim ekmek yeterli olacaktır.

Makarna, bulgur pilavı, börek, tatlı gibi karbonhidratlardan da dilersen 1-2 porsiyonu geçmeyecek şekilde yiyebilirsin.

Dilerim çok rahat bir hamilelik süreci geçirir ve bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına alırsın.

Sütün bol olsun; sağlıkla, sevgiyle kal…

 

Öğr. Dyt. Burcu Akgül

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir