Hamilelikte Sağlıklı Beslenmenin 5 Altın Kuralı

Hamilelik keyifli ve bir o kadar da dikkat edilmesi gereken bir süreç. Bu dönemde bazı besinleri hayatına dahil etmen gerekirken, bazılarından da uzak durman gerekebilir. Hamileyken dengeli ve çeşitli beslenmeli, vitamin ve mineral yönünden zengin besinler tüketmelisin. Bu hem senin hem de günden güne gelişmekte olan bebeğinin sağlığı açısından çok önemli.

Bu dönemde “iki kişilik yiyorum” anlayışı geçerli olmamalı. Hamile kalmadan önce yediğinden daha fazla yememelisin. Onun yerine doyurucu ve kaliteli beslenmelisin. Burada önemli olan kilonu doğru yönetmek ve bunu yaparken “iki kişi” için de iyi beslenmek.

Peki, hamilelikte dengeli beslenmek adına tüketmen gerekenler neler? Neleri yemeli, neleri yememelisin? Hamilelikte bedeninin ihtiyaçları arttığından ve aynı zamanda bebeğinin gelişimini desteklemen gerektiğinden hangi besinlere ekstra ihtiyacın var?

Hadi, şimdi bunlara bir bakalım. Unutma, bu süreci en güzel şekilde yaşamak için kendine dikkat et ve huzurlu bir şekilde bebeğinle geçireceğin ayların tadını çıkar.

İşte hamilelikte dengeli ve çeşitli beslenmenin 5 altın kuralı:

1- Öğünlerinde 5 ana gıda grubuna dengeli bir biçimde yer vermelisin. Yani taze sebze ve meyveler; tahıllar; et, tavuk veya balık; süt, yoğurt, peynir veya alternatifleri günlük olarak tüketilmelisin. Günlük tüketim miktarı şu şekilde olabilir:

Taze sebze ve meyveler: 5 – 7 porsiyon.

Tahıllar: Ekmek 4 – 6 dilim; pirinç, bulgur, makarna vb. hiç tüketmeyebilir veya 2 – 3 porsiyon tüketebilirsin.

Et, balık, tavuk: 3 – 4 porsiyon.

Süt, yoğurt, peynir ve/ veya alternatifleri: Süt, yoğurt 2 su bardağı (400 – 500 ml); peynir 2 kibrit kutusu kadar (60 g).

2- Tereyağı ve krema gibi doymuş yağlardan, sıvı yağlara ve ekmeğe sürülebilir yağlara geçmende fayda var. Ayrıca işlenmiş ve hazır yiyecekleri azaltmalısın. Çünkü bu yiyecekler doymuş yağ, ilave tuz ve şekerle doludur.

3- Sindirimine ve bedeninin toksinlerden arınmasına yardımcı olmak için bolca su içmelisin. Kabızlıktan kaçınmak ve günlük su ihtiyacını karşılamak için günde en az 2 litre su!

4- Uzak durman gereken bazı beslenme alışkanlıkları da var. Mesela alkol tüketmekten kaçınmalısın. Zararlı bir bakteri türü olan Listeria içerebilecek yiyeceklerden uzak durmalısın. Mesela yumuşak peynirler, etli börekler, soğuk etler, hazır salatalar, çiğ yumurtalar ve çiğ veya füme deniz ürünleri gibi. Kafein tüketimini de azaltmalı veya hiç tüketmemelisin. (Çay, çikolata ve kahvede kafein bulunduğunu unutma.)

5- Hamilelik sırasında iyot ve selenyum desteği almak, bedeninin artan besin ihtiyacı için çok önemli. Çünkü iyot ve selenyum, tiroid hormonlarının normal üretimine ve normal tiroid fonksiyonuna katkıda bulunur. Tiroid hastalığının çoklu risk faktörleri vardır, bu risk faktörlerinden birini değiştirmenin yararlı bir etkisi olabilir.

Dengeli ve çeşitli beslenme sağlıklı yaşam için çok önemli. Hamilelik sürecinde bedeninin ve bebeğinin ihtiyaçlarını karşılamak sadece sana bağlı. Normal beslenmeni doktoruna ve eczacına danışarak takviye edici gıdalarla destekleyebilirsin. Aktif folik asit formu olan Metafolin®* içeren Elenatal 1 içerisinde selenyum ve iyotun da yer aldığı 12 vitamin ve 8 mineral bulunur. Elenatal 1, hamilelik öncesinde ve hamilelik süresince kullanılabilen bir takviye edici gıdadır. Hamilelik öncesi dönemle başlayan, hamilelik ve emzirmeyle devam eden ilk 1000 gün, annelik yolculuğunda çok önemlidir. Bu süreci en mutlu ve en keyifli şekilde geçir. Onunla buluşacağın günün heyecanını doyasıya yaşa!

*Metafolin® MerckKGaA’nın tescilli markasıdır.

Kaynak: https://www.elenatal.com.tr/hamileyim/beslenme/

LMR-CH-20210319-27

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir