İklim Krizi İçin Kişisel Olarak Yapabileceğimiz 6 Şey

İklim krizi gerçek. Bunu tekrar tekrar yazmaya gerek var. Çünkü görünen o ki dünya genelinde hükumetler bununla ilgileneceklerine yeni savaşların ya da dünyaya zarar verecek anlaşmaların peşindeler. Bu arada da bizler kişisel olarak ya da Greta Thunberg gibi isimlerin öncülüğünde büyük gruplar olarak bir fark yaratmaya ve tüm insanlığın dikkatini bu duruma çekmeye çalışıyoruz. Çünkü aslında dünyanın en önemli meselesi bu. Bundan ötesi yok. Tüm dünya yok olduğunda işlerin, ödüllerin, paranın, itibarın bir değeri kalmayacak. Çocuklarımızın yaşayabilecekleri bir gelecek de kalmayacak. Bu yüzden bu mesele birincil. Bu günlerde bir türlü söndürülemeyen ve milyonlarca canlının ölümüne sebep olan Avustralya yangınını konuşuyoruz. Bir şey yapamadığımız için çaresiz ve mutsuzuz. Bu yangının da en önemli sebebi iklim krizi. Ve harekete geçmezsek başımıza çok daha kötüleri de gelebilir. Ben bireysel olarak ne yapabilirim dememek lazım. Çünkü hepimize düşen görevler var. Hadi, bunlardan birkaçına göz atalım:

1- Petrol, karbon, doğal gaz gibi fosil yakıtları kullanmayı sınırlamak iyi bir başlangıç olabilir. Yani otomobile ve uçağa binme sayısını azaltmak; bunların yerine elektrikli araçlara, bisiklete, toplu taşıma araçlarına binmek veya yürümek gibi.

2- Değişim ilk önce çevrende başlatabileceğin bir şeydir. Aileni, arkadaşlarını, gruplarını bilinçlendirebilir; bir topluluk olarak markaları ve hükumeti iklim krizine çözümler konusunda teşvik edebilirsiniz.

3- İklim değişikliğine en fazla etkide bulunan şeylerden biri de gıda sanayi, özellikle de et ve süt ürünleri. Bunun için illa vejetaryen veya vegan olman gerekmez. Mesela et tüketimini yarıya indirebilirsin.

4- Bazı üreticilerin yoğun enerji kullanan seralarda mevsim dışı ürünler üretmesi belli bir karbon salınımı anlamına gelir. Bu nedenle kendi bölgende yetişen ürünleri ve mevsim ürünlerini tüketebilirsin.

5- Ürünlerin uluslararası hava, deniz, kara ulaşımı ile uzak ülkelerden ithal edilmesi karbon ayak izini artırır. Zaten alışverişin kendisi iklim için zararlıdır. Sadece ihtiyacın olan şeyleri satın alabilirsin.

6- Yeşil enerji üreticilerine yönelmek, doğayla dost ürünleri kullanmak, küresel ısınmayı dikkate alan markaları tercih etmek, geri dönüşüm uygulaması da etkili bir çözüm olabilir. Çevrendeki insanları da buna yönlendir.

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir