Kış Depresyonu Nedir ve 7 Maddede Kendisiyle Nasıl Baş Edilir?

Son zamanlarda kendinizi daha yorgun, mutsuz ve karamsar mı hissediyorsunuz? Birçoğumuzun yaşadığı bir problemi yaşıyor olabilirsiniz: kış depresyonu!Genellikle kış aylarının kasveti içimizi de karartır. Havanın kapalı olması ruhsal çöküntüye sebep olabilir, bu yüzden evden çıkmak istemediğimiz günler olur. Hatta bazı günler günün çoğunu uyuyarak geçiriyor olabilirsiniz. İşte bu hafif depresif ruhsal duruma kış depresyonu deniyor.

Depresyona yenilmemek mümkün mü?

Eğer kış depresyonu belirtilerini gösterdiğinizi düşünüyorsanız birkaç ufak şey ile enerjinizi geri kazanmayı deneyebilirsiniz. Ancak unutmayın ki depresyonun farklı seviyeleri vardır. İlerlemiş depresyonlarda kendi kendinize çözemeyeceğiniz şeyler olabileceği için profesyonel yardım almaktan çekinmeyin. Uz. Psikolog Fatih Sönmez’in kış depresyonu ile baş etme tavsiyeleri şu şekilde:

1) Düzenli egzersizi sakın ihmal etmeyin.

Düzenli egzersiz, stresle baş etmenin en kesin çözümlerinden biridir. Ayrıca hepimizin bildiği gibi sağlık açısından da önemilidir. Egzersiz sayesinde metabolizma hızı artar ve bu da gün boyu enerjik hissetmemizi sağlar. Vücudumuzda salgılanan çeşitli kimyasallar sayesinde de pozitif hissetmeye başlarız.

2) Sevdiğiniz insanlarla vakit geçirmenin tam sırası!

Aile ve arkadaşların ruhsal destek konusundaki hayati önemi her zaman vurgulanır. Mutsuz ve karamsar insanlar yerine hayata olumlu bakan insanlarla zaman geçirmeniz de depresyondan uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır.

3) Uyku düzeninizi çok iyi oturtun.

Kış aylarında daha fazla uyumaya eğilimli olmak bizi sosyal hayatımızdan alıkoyabileceği gibi sorumluluklarımızı da ertelememize neden olabilir. Çok uyumak, kış yorgunluğuna iyi gelmekten öte daha halsiz ve dinlenmemiş hissetmemize neden olur. Bu yüzden günde 10-20 dakikalık mikro uykular ile günü zinde geçirmeyi deneyebilirsiniz. Erken yatıp erken kalkmaya alışmak ve bu düzeni bozmamak da oldukça önemli.

4) Sağlıklı beslenmenin en önemli olduğu aylardayız.

Beslenmenin hayatımızı en fazla etkilediği mevsim kış mevsimidir. Kışın daha yağlı ve karbonhidratlı beslenme ihtiyacı duyarız. Kısmen doğru olan bu yöntemde önemli olan kısım yediklerimizde aşırıya kaçmamaktır. Aşırı miktarda tüketilen şeker hem sağlığımızla oynar hem de duygu durumumuzda keskin değişimlere sebep olabilir. Hasta olmamak için de başta C vitamini olmak üzere vitamin deposu tüm besinleri ihmal etmemek gerekiyor.

5) Eve kapanmaktan kaçının.

Havanın erken kararmasıyla içinizde uyanan eve kaçma isteğini susturun. Kışın gün ışığından daha az faydalanmak duygusal çöküntüyü pekiştiren bir nedendir. Gün içinde yapacağınız aktivitelerde açık havayı ya da aydınlık yerleri tercih etmeye çalışın. Akşam saatlerinde ise karanlığı görmezden gelin ve yaz aylarında olduğu gibi gezip dolaşmaya vakit ayırın.

6) Alkolsüz bir yaşamı tercih edin.

Yoğun alkol tüketimi depresyon ile baş etme yöntemi değildir. Fazla alkol kişinin enerjisini azaltır ve yorgunluk hissini artırır. Bu da ruhsal çöküntüyü tetikler. Dışarıda ya da evde arkadaşlarınızla vakit geçirirken alkol almak ilk tercihiniz olmasın.

7) Kendinize ekstra zaman ayırın.

Kış günlerinin kısa olması ancak yapılacak işlerin yaza göre daha fazla olması sonucu bir bıkkınlık da yaşanabilir. Yapacaklarınızı iyi organize edin ve günlük koşuşturmadan uzaklaşabileceğiniz ufak zaman dilimleri yaratın. Kendinizle baş başa kalacağınız bu zamanlarda motivasyonunuzu artıracak çeşitli aktiviteler yapabilirsiniz. Meditasyon yapmayı denebilir ya da kişisel gelişim kitapları okuyabilirsiniz.

Yazar: Ceotudent

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir