Kulağına Ses Ver: Kulak Temizliği ve Bakımı

Müzik dinlemenin, dans etmenin ne kadar keyifli olduğunu biliyoruz. Film izlerken duyduğumuz sesler bizi filmin içine daha çok çekiyor. Kuş cıvıltıları, yağmur damlaları, kedi mırlamaları, sevdiklerimizin sözleri… Kulaklarımız ne kadar da önemli! Bazen de duymak istemediklerimiz, denize uzandığımızda hissettiklerimiz, sessizliğin dinginliği… Ama kulaklarımızın dış dünyayla bağ kurmamızda önemi her şeye rağmen tartışılmaz. Özellikle dikkat etmesek de, kulaklarımızın bakımı ve temizliği belli bir özen istiyor. Gürültüden yanlış temizleme tekniklerine, kulaklık seçiminden soğuğa kadar birçok faktör kulaklarımızın sağlığını etkiliyor. Bu yüzden kişisel bakımımızı ve temizliğimizi yaparken kulaklarımıza da itina göstermeli ve onların bir nevi antenlerimiz olduklarını unutmamalıyız. İşte kulaklarının sağlığı için 10 tavsiye:

1- Kulaklarını nemli bir pamukla silmen, kulak çubuğundan çok daha etkili ve faydalı. Çünkü kulak çubukları, normalde kendi kendine atılacak olan kiri içeri doğru iter ve duyma güçlüğüne neden olabilir. Bir de kulağın içine çok fazla itildiğinde kulak zarına zarar verebilir.

2- Kulak kepçesi ve çukuru için en sağlıklı temizleme şekli banyodan sonra kuru bir kağıt mendille silmektir.

3- Kulağı sık sık temizlemek de çok doğru bir davranış değil. Çünkü bu durum kulak kirinin artmasına neden olur ve kulağı savunmasız bırakır. Kulak kiri, toz ve bakteriye karşı işitme kanallarını korur. Bu yüzden kulaklarını haftada bir kez temizlemen yeterli.

4- Yüksek ses kulaklara zarar verir. Bir daha son ses müzik dinlemek istediğinde aklında olsun.

5- Bazı ilaçlar ve damlalar da kulağa zarar verebilir. Bu konuda mutlaka doktor kontrolünde hareket etmelisin. Her türlü ciddi tıkanma ve çınlamada da direkt doktora!

6- Sigara kullanmak kan akışını olumsuz etkilediği için, bu durum işitme kaybına neden olabilir. Evet, sigaranın bir zararı daha!

7- Cep telefonlarının radyasyon yaydığı bir şehir efsanesi değil ve direkt kulakları etkiliyor. Kulakta ağrı hatta baş ağrısı bile yapabiliyor.

8- Kulağına bir şey kaçtığını hissettiğinde hemen doktora gitmeli ve kulağına kesinlikle -o şeyi çıkarmak için- ekstra bir şey sokmamalısın.

9- Kulağa takılan piercing, küpe gibi aksesuarların materyalleri de çok önemli. Eğer dikkat etmezsen bunlar alerji ve şişmeye neden olabilirler.

10- Kulağının arkasına masaj yaparken ağzını açıp kapamak ve kulağını hafifçe yana yatırmak, hem kulağa kaçan deniz suyunu çıkarmada hem de uçaktaki basınç anlarında oldukça işine yarayacak.

Written by Pepapp

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir