Mevsim Geçişlerinde Hasta Olmamak İçin Dikkat Etmeniz Gereken 7 Durum

Mevsim geçişlerinde hasta olmamak için hem bedenimizi hem de ruhumuzu doğru bir şekilde beslememiz gerekiyor. Yaşanılan bu geçişte olumsuz yönde etkilenmemek için bu 7 besini sofranızdan eksik etmemelisiniz.

Mevsim geçişlerinde hasta olmamak için dikkat etmeniz gereken 7 durum

Yaz sona erdi, hastalık sezonu açıldı 🙂 Sağlığımızı bu dönemde zorlamamak için ilaç kullanmak yerine mutfağımızdaki şifalı yiyeceklere yönelebiliriz. Bu süreçte kendinizi çok iyi hissetmenizi sağlayacak birbirinden faydalı, zengin vitamin kaynakları var. Üstelik bu besinlere hiç de yabancı değilsiniz. Bakalım tüketmemiz gereken besin kaynakları nelermiş…

1. Kansere karşı kalkan bal kabağı

iStock-827219048

A vitamininden zengin olan bal kabağı doğal bir lif kaynağı olduğundan uzun süre tokluk hissi verir. Antioksidan kapasitesi yüksek olan bal kabağı bağışıklık sistemimizi korurken kansere karşı kalkan görevi üstlenir. İçerisinde bulunan demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri kemik sağlığını, beta karotenleri ise göz sağlığı açısından önemlidir. Vitamin deposu bal kabağı çorbası için tıklayın.

2. Su içeriği yüksek ıspanak

ıspanak

Ispanak; vitamin K, folik asit, demir ve kalsiyum zengini bir sebzedir. İçeriğindeki vitamin C sonbahar aylarında bağışıklığımızı güçlendirmeye yardımcı olurken, içerdiği liflerle bağırsak dostu bir sebze olarak öne çıkar. Ispanak sadece kabızlıktan korumaz, su içeriği yüksektir . Ispanağın düşük kalorili bir sebze olduğunu belirten Diyetisyen Gündüz, yazın alınan fazla kiloların verilmesinde, tam da mevsiminde, sağlıklı beslenme programlarına eklenmesinin kilo kontrolü açısından oldukça önemli olduğunu belirtiyor. Ispanak borani tarifi için tıklayın.

3. Antioksidan deposu nar

nar

Sonbaharın antioksidan deposu meyvesi nar, kanser, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları gibi bir çok hastalığa karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Günlük yarım porsiyon nar tüketilebilir ancak diyabet hastaları kan şekeri dengesini koruyabilmek için narın yanında küçük bir kase yoğurt tüketmelidir. Narlı pancarlı salata tarifi için tıklayın.

4. Bağışıklık güçlendiren turunçgiller

turunçgil

C vitamininden zengin turunçgiller, sonbahar aylarında bağışıklık sisteminizin güçlenmesine en çok yardımı olan besin grubu. C vitamini yararlı deyip, çok fazla miktarda tüketilmemesi gerekir. 1 porsiyon meyve değişimi olarak = 2 mandalina = 1 portakal = 1/2 greyfurt tüketilebilir. Ayrıca çok sık yapılan hatalardan birinin meyvenin kendisini değil suyunu tüketmek olduğunu söyleyen Diyetisyen Gündüz “Böyle durumlarda vücuda fazla miktarda şeker almış oluruz ve bu bizim kan şekerimizi yükseltebilir. Aynı zamanda posalı kısmı meyve suyu içerisinde olmayacağından yararlı lifleri vücudumuza alamamış oluruz.” diyor.

5. A,C ve E vitamini zengini brokoli

brokoli

A, C ve E vitamininden zengin olan brokolinin antioksidan kapasitesi yüksektir. Potastum ve kalsiyum minerallerinden zengin olan brokoli sonbahar aylarında; salatalarda çiğ olarak veya haşlama, buğulama yöntemleriyle tüketilebilir. Çorba olarak tüketmeyi sevenler ise kremasız tariflerden faydalanabilir. Sağlıklı brokoli tarifi için tıklayın.

6. Omega-3 kaynağı ceviz

ceviz

Omega-3 içeriği oldukça yüksek olan ceviz, kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olur. LDL olarak bilinen kötü kolesterol seviyesini düşürürken; HDL yani iyi kolesterol seviyesini arttırır. Düzenli ceviz tüketiminin alzheimer hastalığını önlediğine dair çalışmalar bulunmaktadır. E vitamini içeriği de yüksek olan cevizden 3 adet tüketmek yeterli, fazlası kalori olacaktır. Cevizli elma dolması için tıklayın.

7. Bağırsak dostu kefir

kefir

Sindirim sistemimiz ikinci beynimiz olarak da adlandırılabilir. Kefir bağırsak dostu, doğal bir probiyotik kaynağıdır. Kabızlık tedavisinde bağırsak hareketlerini arttırarak yardımcı olurken bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalp-damar sağlığını korur. Kalsiyum içeriği yüksektir, kemikleri güçlendirerek osteoporozdan korur. Düzenli tüketildiğinde kolon kanserini önlediğine dair çalışmalar bulunmaktadır.

Kaynak: Mynet

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir