Okunması Kolay 10 Felsefe Kitabı

Genellikle hangi kitap ile felsefeye başlanması gerektiği sorulur. Bazı kitaplar diğerlerinden daha karmaşık, bazı filozoflar diğerlerinden daha belirsizdir. Ve herkes okunmayı hak ederken, bazıları daha anlaşılabilir ve erişilebilir durumdadır. Okunması gereken 10 felsefe kitabını sizler için derledik.


1) Sokrates’in Savunması – Platon

Platon’un bu kısa ve erişilebilir diyaloğunda, Sokrates’in ölümünden, filozofun figürü hakkında bir soru olduğu ve onun aracılığıyla olduğu söylenebilir. Bu kitap hala felsefenin en çok okunan eserlerindendir.


2) Nikomakhos’a Etik – Aristoteles

Aristoteles ahlaki düşüncelerini bu yazıda iyi yaşam üzerine tanımlar ve “Ne yapmalıyız?” sorusunu yanıtlar. İyiliğin, yaşamın yüce hedefi olduğunu ve iyinin siyasetin hedefi olduğunu belirtir.


3) Söylemler, Kuramlar, Meditasyonlar – Descartes

Felsefeya farklı bir boyut katan Descartes, ünlü olmuş düşüncelerini bu kitapta ortaya koyuyor.


4) Candide ya da İyimserlik – Voltaire

Voltaire bu kısa masalda mutluluk düşüncesinde bir devrim yaratır: Onu ahirette aramak yerine, mutluluk burada ve şimdi aranmalıdır. Bu, ünlü “Bahçenizi büyütmek zorundasınız.”ın nihai anlamıdır.


5) İyinin ve Kötünün Ötesinde – Nietzsche

Bu kitapta, mesela o zaman konuşulan Zerdüşt’ten çok daha erişilebilir olan Nietzsche, insanlara (görkemli iç güdü, milliyetçilik, Avrupa medeniyeti, Hristiyan ahlâkı, …) ve inandığı her şeye saldırır. Birinin özgür kalmasını, bir başka deyişle kendisinin olmasını engeller.


6) Suç ve Ceza – Dostoyevski

Suç ve Ceza, tartışılmaz 19. yüzyılın en önemli romanlarından biridir. Karakterlerin derinliğine suçluluk, özgürlük, nihilizm ve insan doğası temalarının eklendiği gerçek bir felsefi romandır. Dostoyevski, Freud teorisine ilham verecek bir takım psikanalitik kavramları da destekler.


7) Var Olmanın Dayanılmaz Hafifliği

Kundera’nın bu romanı 4 ana karakteri, tarih, seçim yapma zorluğu ve özgürlüklerini üstlenmede bir araya getiriyor. Kundera, kader kavramının ne kadar yanlış olduğunu ve bunun bir sonucu olarak insan varlığının güvencesiz olduğunu göstermeye çalışır.


8) Varoluşçuluk 

Sözlü konferans metni, varoluşçuluk harika bir kitaptır. Jean-Paul Sartre, vicdan, başkalarıyla ilişki, sorumluluk ve kötü niyet kavramlarını irdeler.


9) Düşüş 

Bu güzel romanda Camus, eylemsizlik ve sonuçlarını tartışıyor. İnsan her zaman Camus’a göre hareket etmekle kalmamalı, aynı zamanda her şeyden önce sorumluluğunu dünyanın önünde kalıcı olarak göstermek için onun ilk hakimi olmalıdır.


10) Simpsonlar ve Felsefesi

Kültürel referanslarla dolu, Matt Groening tarafından oluşturulan seri sayısız analiz konusu oldu. Bunlar arasında Irwin’in bu kitabı Simpsons ailesi tarafından geliştirilen tüm temaları vurgulamaktadır: Ailenin yeri (babalık teması, kardeşlik ilişkisi vb.), Mutluluk (ve günlük yaşamın ağırlığı) , din, kapitalizm, jeopolitik veya entelektüelcilik.

Yazan: Ceotudent

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir