Pelin Batu’dan Hayatın Seyrini Değiştiren Kadınlar

Pelin Batu’yu film ve dizi oyuncusu ve televizyon siması olarak zaten biliyoruz. Ama onun bir de tarihçi ve yazar tarafı var. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü mezunu. Tarihi derinden araştırıyor, eski kelimeleri seviyor, geçmiş ve şimdiyle iç içe geçmiş dünyasını şiirlerle yansıtıyor. Birikimlerini, içine biraz da masalsı ve fantastik ögeler katarak kitaplara dönüştürüyor. Şimdiye kadar tarih ve şiir kitapları yazan Pelin Batu’nun son kitabı “Hayatın Seyrini Değiştiren Kadınlar”, İnkılap Kitabevi etiketiyle yayımlandı.

“Hayatın Seyrini Değiştiren Kadınlar” birçok eserde karşımıza çıkan güçlü ve başarılı kadınlardan biraz daha farklı isimleri içeriyor. Biz zaten Frida Kahlo’nun, Virginia Woolf’un ve böyle daha birçok kadının hayatına aşinayız. Yaşadıklarını ve katettikleri yolları biliyoruz. Bu kitapta biraz daha bilmediğimiz, tarih sahnesine çıkan ama gölgede kalmış kadınlar ve hikayeleri yer alıyor. Kitapta yaklaşık 30 portre var. Bu portreler arasında Anadolu kadınları da var. Bu yönüyle kitap, benzerleri arasından sıyrılıyor.

Kitabın tanıtım bülteni şöyle:

Bin yıllar boyunca görmezden gelinen kadınları yoktan var eden yeni tarihçilerin taze bir metodoloji ile resimdeki boşlukları doldurmaları gerekmektedir. Bu revizyonist tarih, geçmişte kaleme alınmış şanlı savaş vakanüvisciliğe meydan okuyarak yeni bir sosyal tarih anlayışı geliştirir. Kadın tarihi burada başlamaz elbet, başlangıçtan beri vardır, ama görünmez kadınlar bundan böyle sayfalarda yeniden hayat bulacak, eş, anne, metres rolünden başka rollere de bürüneceklerdir. Kadın doğulmaz, kadın olunur diyen Simone de Beauvoir gibi müthiş kadınlar ikinci(l) cinsiyet olmayı reddetmiştir- işbu kitap böyle bir ruhun meyvesidir. Elinizde tuttuğunuz kitaptaki biyografiler ataerkil tarih anlayışına tepki olarak ortaya çıktı.

Kadınlar için yazılmış bu kadar iddialı ve güçlü kitabı okumadan geçemeyiz.

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir