Polikistik Over Sendromu (PCOS) tam olarak ne?
Üreme çağındaki kadınlarda görülen bir tür yumurtlama problemi. (Hormon bozukluğu da diyebiliriz.) Vücudumuz her ay döllenmeye hazır, olgun bir yumurta üretir. Bu yumurta gelişimini ve olgunlaşmasını “folikül” denilen bir kesecikte tamamlar. Polikistik Over Sendromu’nda ise birçok yumurta aynı anda olgunlaşmaya çalışır fakat bunu başaramazlar. Sonuçta birden fazla yumurta oluşmuş ama hiçbiri gelişmemiştir. Ve bu yumurtalar ultrasonda kist şeklinde görünür.
PCOS neden oluyor?
Bu hastalığın nedeni genellikle genetik yapı. Temelinde insülin direnci yatıyor. Hastalık anne karnında başlıyor. Yeterince besin ve enerji almayan bebek biriktirmeye başlıyor. Doğduktan sonra da bu alışkanlığı devam ediyor. Bu da kilo almasına sebep oluyor. Buna ek olarak yanlış beslenme, hareketsizlik de Polikistik Over Sendromu’nu tetikliyor.
PCOS’un belirtileri neler?
Tüylenme, sivilcelenme, kilo alma, adet düzensizliği gibi birtakım belirtileri var. Özellikle kandaki testosteron seviyesi arttığı için bu hastalıkta kıllanma çok oluyor. Vücutta şekeri düzenleyen insülin hormonuna karşı bir direnç oluştuğu için de hastalarda gizli şeker ya da şişmanlık görülüyor. Polikistik Over Sendromu teşhisi konan kadınlar genelde aşırı kilolu kadınlar. Ayrıca Polikistik Over Sendromu kısırlığa da neden olabiliyor.
PCOS’un tedavisi var mı?
Evet, var. Hastanın yaşam tarzında birtakım değişikliklere gitmesi gerekiyor. Bir kere diyetisyen kontrolünde ideal kilosuna inmeli. Düzenli egzersiz yapmalı. Buna rağmen regl düzensizliği devam ediyorsa, yumurtlamayı uyaran ilaçlar ve hormon iğneleri uygulanmalı. Böylece hasta bir süre sonra sağlıklı bir şekilde yumurtlamaya başlıyor ve çocuk sahibi olabiliyor.
PCOS’la yaşamak
PCOS yaşam boyu sürüyor ama bu hastalıkla uyumlu yaşanırsa sorun yok. Çocuk doğurduktan sonra bile jinekolojik takiplere ve yıllık muayenelere devam edilmeli. Hiçbir zaman çok fazla kilo alınmamalı.