Okumak, zihninizi geliştirmenin en etkili yollarından biridir. Ancak her kitap aynı pozitif etkiyi yapmıyor. Francis Bacon bu durumu en güzel şekilde açıklayanlardan biridir:
“Bazı kitapların tadına bakılmalı, bazıları yutulmalı, fakat sadece birkaçı çiğnenip iyice sindirilmelidir.”
Çiğneyip sindirdikçe hayatınızın kalitesini arttıracağınız, yaz boyunca hem dinlenip hem gelişmenizi sağlayacak 20 kitap önerisi ile geldim.
1) İnsanın Anlam Arayışı – Victor Frankl
Yaklaşık 70 yıl önce milyonlarca Yahudi gerçek anlamda korkunç şeyler yaşadı. Ve tüm bunlar üzerinden henüz bir yüzyıl bile geçmeden unutulmak üzere. Victor Frankl, konsantrasyon kamplarından sağ çıkmış bir isim ve kitabında hikayesinden bahsediyor. Hayat felsefesi ve hayata bakışı ile sonsuza kadar yaşatılması gereken bu öyküyü mutlaka okumalısınız.
2) Walden: Ormanda Yaşam – Henry David Thoreau
Amerikalı yazar, şair ve filozof Thoreau sivil itaatsizlik anlayışının öncülerinden. Walden Gölü’nün kenarında modern hayattan bağımsız geçirdiği yıllarını anlattığı kitabının oldukça etkileyici ve marjinal fikirler barındırdığını söylemek yalan olmaz.
3) Hatasız Düşünme Sanatı – Rolf Dobelli
Neden bir şey sırf milyonlarca insan doğru olduğunu düşündüğü için daha doğru değildir? İnsanlık çok fazla ilerleme kaydetti ve şuan beynimizin optimize olduğu koşullardan çok daha farklı koşullarda yaşıyoruz. Bu durumun beraberinde getirdiği sistematik hatalar kariyerimize ve mutluluğumuza negatif etki yapıyor. Dobelli, seri şeklinde yayımladığı bu kitaplarında bu düşünce hatalarını anlatıyor.
4) Hızlı ve Yavaş Düşünme – Daniel Kahneman
Bu kitabı muhtemelen daha önce de duydunuz. Eğer tekrar karşınıza çıktıysa belki de bir şans verip okuma zamanı gelmiştir. Düşünme şeklinizi değiştirecek bu kitapta 1961 yılından beri süregelen önemli bilişsel psikoloji buluşları özetleniyor.
5) Akış: Mutluluk Bilimi – Mihaly Csikszentmihalyi
İşinizden keyif almanız yalnızca hayattan aldığınız keyfi belirlemez aynı zamanda bir şeyi ne kadar iyi yapabildiğinizi de gösterir. İnsanın gerçekten nasıl mutlu olacağını açıklayan Akış Teorisi’nin anlatıldığı bu kitap okunduktan sonra akıldan çıkmayacak kitaplardan olma özelliği taşıyor.
6) İnsan Vücudunun Öyküsü – Daniel E. Lieberman
İnsanın evrimi hakkındaki bilgilerin birinin yaşam şeklini değiştireceğini düşünür müydünüz? Değiştiriyor. Vücudunuzu anlayabilmek için nasıl evrildiğini bilmeniz gerekiyor. İnsan vücudunun 7 milyon yıllık hikayesinin anlatıldığı bu kitap hayatınızı değiştirebilecek nitelikte.
7) Görülmeyen Adam – Ralph Ellison
İnsanların görmeyi reddettiği için zamanla görünmez olan genç, isimsiz siyahi bir adamın hikayesi. Peki gerçek mi yoksa kurgu mu? Cevap çok önemli değil. 1952 yılında yayımlanan ancak hala geçerliliğini koruyan bu roman hayatın başkalarını anlamak olduğunu görmemizi sağlıyor.
8) İknanın Psikolojisi – Robert B. Cialdini
İkna bilimini öğreten klasikleşmiş bir kitap. Hayata, ilişkilere, işe ve amaçlarınıza bakışınızı değiştirecek bu kitap araştırma ve anektodlarla dolu.
9) İçedönüklerin Sessiz Gücü – Susan Cain
İçedönük insanların çoğu bu durumun farkında bile değil. Bu kitap ise kendinizi bilmek ve tanımak ile ilgili. “Olmadığınız biri haline gelmeye çalışmayın.”
10) Dünyadaki En Büyük Satıcı – Og Mandino
Sağlam bir kişisel gelişim kitabı arıyorsanız güzel bir haberim var: Buldunuz. Bu kitabı Og Mandino’nun yönlendirmesine göre okuduğunuzda hayatınız değiştirecektir.
11) Bolluk Paradoksu – Barry Schwartz
Karar vermek, günlük yapılan işler arasında mental olarak belki de en yorucu işlerden biri. Sürekli seçeneklerin arttığı günümüz dünyasında bu durumla ilgili bir şeyler okumak şart oldu. Schwartz yazdıklarıyla azın daha iyi olduğunu anlatıyor ve seçeneklere bakış açımızı değiştiriyor.
12) Alışkanlıkların Gücü – Charles Duhigg
Yeni alışkanlıklar edinmek hayat kalitenizi hemen etkileyecek pratik becerilerden biri. Kilo vermek, daha üretken olmak ya da başarılı bir girişimci olmak… Hedefiniz ne olursa olsun, alışkanlıklar olmadan bir şeyler başarılamaz. Okudukça öğreneceğiniz yöntemlerle doğru alışkanlıklar edinerek hayatınızı nasıl geliştirebileceğinizi görebilirsiniz.
13) Günlük Ritüeller – Mason Currey
Dünyanın en ünlü figürlerinin alışkanlıklarına ve ritüellerine dair benzersiz bir bakış. Hayatlarının ne kadar basit olduğuna şaşıracağınız bu kitabı mutlaka okuyun derim.
14) Evet: Boyun Eğmeden Anlaşmaya Varmak – Roger Fisher
Çoğu insan pazarlık yapmaya korkar. Bu tamamiyle adil olmayan bir his. Pazarlık yapmak eğlenceli olduğu kadar insanı geliştiren de bir şeydir. Kim daha az harcamak ve daha çok kazanmak istemez ki?
15) Malcolm X – Alex Haley
Malcolm X birçok kişi için kendi kendini yetiştirmiş insanların sembolü. Para ya da ün ile ilgisi yok, zihninizi kendiniz geliştirirsiniz. Malcolm X de hapiste aynen bunu yaptı. Okuyacağınız en güzel biyografilerden biri olmaya aday.
16) Ustalık – Robert Greene
Yaptığınız şeyde iyi olmanızı sağlayacak nihai rehber niteliğindeki bu kitap tarihi figürlerin biyografilerini de içeriyor.
17) Kendime Düşünceler – Marcus Aerelius
Bu kitap yaklaşık 1800 yıl önce yazılsa da geçerliliğini korumayı başarmış. Evrende insanların yerini ve varoluş sebebini anlatan bu kitabın okurlara çok şey kattığından şüphem yok.
18) Asla Yalnız Yeme – Keith Ferrazzi
Dürüstlüğünüzden ödün vermeden ilerlemek ve üstünlük sağlamak isteyenlerin mutlaka okuması gereken bir kitap. Başkalarıyla iletişime geçerek network oluşturma konusunda klasikleşen kitap günümüz dünyasında başarılı olmak isteyenler için yazılmış.
19) Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi – Billy Bryson
Üniversitede bir hocam tarafından önerilen bu kitabı listeye eklemeden duramadım. Büyük Patlama’dan medeniyetin başlangıcına kadar evrende meydana gelen şeyleri başka bir deyişle hiçlikten çokluğa geçişi açıklayan Bryson’ı büyük bir tatmin duygusu ile okuyacağınızdan şüphem yok.
20) Bir Kuştan Öbürüne: Hayat ve Yazmak Üzerine Tavsiyeler – Anne Lamott
Kitaptaki tavsiyeler yazıya ilgisi olmayanları iyi bir yazara dönüştürmüyor olsa da okuyan herkesi daha iyi bir insan yapıyor.
Yazan: Ceotudent