Tüp Bebekte Tutunma Belirtileri ve Gebelik Süreci

Evet tüp bebek tedavimizi yaptırdık embriyomuz rahim içerisine konuldu, artık heyacanlı bir bekleyiş süreci başlıyor. Sonucun başarılı olup olmadığını öğrenmek için en başarılı yöntem elbette 13 gün sonra yapılan kandan gebelik testi. Bu süreçte beklerken en sık rastlanan bulgunun bel ve kasık ağrısı olduğunu görüyoruz. Bebeğimiz rahim içerisinde yerleşip büyürken rahmide büyütmeye başlıyor kesin olmamakla birlikte bu da iyi bir işaret olarak düşünülebilir. Yine normal gebelikte görülen iştah, halsizlik, kokulara hassasiyet, bulantı gibi işaretler genellikle kan testi zamanından daha sonra ortaya çıkmaktadır. Yine test gününe yakın 1-2 damla kanama olması hemen kötüye işaret olarak yorumlanmamalı bazen embriyo tutunma aşamasında da olabileceği unutulmamalıdır. Görüldüğü gibi çok net bir bulgu yok sabırlı olup süreci geçirmek sakinlik ve huzur içinde bebeğin yerleşmesini beklemek 13 günün sonunda kan testi yapmak en güzel yol gibi görünmekte.

Peki gebelik testi sonucumuz pozitif geldi. Ne mutlu bir haber.. Şimdi ne yapacağız? Öncelikle rahim içerisine bebeğin yerleştiğinin göstergesi olan vajinal yol ile yapılan usg ile gebelik kesesinin görüntülenmesidir. Böylece tüp bebek tedavisinde de %1-2 görülebilen dış gebelik ihtimali dışlanmış olur. Ancak bu aşamaya yaklaşık 1 hafta -10 gün sonra ulaşabilmekteyiz. Usg muayenesini beklerken sizden 2 gün ara ile kandan gebelik testinin tekrarı istenecektidir. Burada amaç gebeliğin sağlıklı ilerleyip ilerleyemediğini tespit etmektir. Her şey yolunda gitti ve usg ile gebelik kesesini gördük şimdi artık bebeğimizin kalp atışlarını bekleyebiliriz. Ama işler kötüde gidebilir ve kan değerleri yükselmeyebilir. Bu durumda kullandığımız tüm ilaçları kesip doktorunuzun önereceği tedaviyi uygulamanız gerekir. Kalp atışları görüldükten sonra bebeğimizi kucağımıza alma şansımıza bir adım daha yaklaşmış oluyoruz. Bundan sonraki süreçte normal gebelerdeki gibi ilk 3 ayda görülen düşük oranları kadar riskimiz devam ediyor. 3 ay bittikten sonra tarama testlerimiz ile bebeğimizin sağlığını öğrenebiliriz. Aynı zamanlarda da cinsiyeti belli olabilir.

Gebelik 41 hafta süren bir süreç artık bu yolculukta daha güvenli adımlarla yürüyoruz. Tüm gebeliklerde olması gereken tarama testleri ve testler tüp bebek gebeliklerinde de aynı şekilde yapılmaktadır. Yine doğum şekliniz normal gebeliklerdeki gibi kesin sezaryen nedenleri olmadıkça normal doğum yapabilirsin tüp bebek tedavisi bir sezaryen sebebi değildir. Doğuma doğru giderken uluslarası normalara uygun bir doğuma hazırlık eğitimine katılmanızı tavsiye ederiz. Böylece doğumda anne ve bebeğin ihtiyaçları nelerdir, doğum sırasında ağrılarla nasıl baş edebilirim ve doğumda bebeğe nasıl yardımcı olabilirim sorularının cevabını bulabiliriz.

Herkese mutlu bir gebelik ve doğum süreci dilerim..

Dr. Özlem Aras

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir