Uyuyamayan Güzellere

Güzellik için uyku, en az beslenme kadar önemlidir. Çünkü siz uyurken vücudunuz; onarma, gençleştirme ve hücresel seviyede kendini dengeleme mekanizması olarak çalışır. Unutmamalıyız ki uyku güzelliğin mayasıdır.

En güçlü güzellik tedavisi olan uykunun güzellik için hormonal faydaları

  • Ghrelin ve Leptin hormonları bir gecelik yetersiz iyi uyku yüzünden bile bozulabilir. Bu iki hormon açlık, metabolizma ve kalori yakımının düzenlenmesine yardım eder. Uyuduğunuzda leptin seviyesi artar, beyne bol miktarda enerji olduğunu, kalori yakmaya ya da açlığı tetiklemeye gerek olmadığı sinyalini verir. Uyku yoksunluğundan dolayı azalan leptin ile beyniniz ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek enerjisi olmadığını düşünür ve o anda kalori ihtiyacınız olmasa bile açlığınızı tetikler. Ve bu durum istenmeyen kilo alımıyla sonuçlanır. Uyku boyunca Ghrelin, Leptin ìle yan yana çalışır. Beyne ne zaman yemek yemeniz gerektiğini, vücudun ne zaman kalori yakımını kesmesi gerektiğini ve vücudun ne zaman enerjiyi yağ olarak depolaması gerektiğini söyler. Başarısız sonuçlanan diyet çalışmalarınız olmuşsa bir de uyku düzeninize bakmalısınız.
  • Büyüme hormonu (HGH) sağlıklı bir metabolizmayı destekler, fiziksel performansı geliştirir. Hatta hücresel onarımı ve yenilenmeyi hızlandırarak daha uzun yaşamaya yardımcı olur. Boyunuzun uzamasına yardımcı olmasa bile bir yaş döngüsünden sonra ciltte oluşan kesik, çarpma ve yara bereden kaynaklanan doku hasarının onarımı için vücudun HGH hormonuna ihtiyacı vardır. Aynı zamanda HGH, kolajen üretimi için kesinlikle önemlidir. Kız kardeşi olarak nitelendirebileceğimiz protein; keratin ile birlikte kolajen cilde gücünü, elastikiyetini ve gençliğini vermek için çalışır. Maalesef yaş aldıkça hayattaki stres etkenleri birikir ve HGH gibi hormonların emilimi veya salgılanmasını engeller. Egzersiz yaptığınızda az bir miktar HGH salınsa da bu hormonun esas kısmı %75 gibi bir oranla vücudunuza uyuduğunuz zaman salınır. Yaşlanma karşıtı takviyelerin son parlayan yıldızı kas gelişimini aktive ettiği için HGH olmuştur. Anabolik evre için daha fazla yağ yakarsınız ve daha fazla ince kas üretirsiniz bu sayede cildiniz daha genç bir görünüm kazanır.
  • Lüteinleyici hormon (LH), uyku esnasında hipofiz bezinde üretilen hormondur. Uyku, regl döneminde LH’yi modüle etmekte kritik bir rol oynar. Reglin foliküler evresi esnasında sağlıklı derin uyku LH salgısını hızlandırır. LH reglin bu evresinde çok erken ya da çok sık salgılanırsa doğurganlığı ve üremeyi kötü yönde etkileyebilir.
  • Kortizol ve Tiroit uyarıcı hormon (TSH), uyanıklık ve enerji üzerinde rol sahibidir. Kortizol stres hormonu olarak bilinir ve genellikle vücut için kötü kabul edilir. Gerçekte, kortizol kritik bir hormondur ve onsuz işlevimizi devam ettiremeyiz. Kortizol sizi sabahları harekete geçirir, stres karşı tampon olur ve yüksek seviyelerde fiziksel egzersize yardımcı olur. Gün ilerlerken kortizol seviyeleri yavaşça düşer. Ta ki gece en düşük seviyelerine inene kadar. Işık loş olmaya başladığında kortizol kış uykusuna gider ve melatonin sakinleştiricilik işini yapmak için vardiyasına döner. Bu döngü vücuttaki hemen hemen bütün hormonal işlevler için esas olmasının yanı sıra oldukça hassastır. Bir gecelik yetersiz uyku bile her şeyi günlerce sürecek şekilde sekteye uğratabilir. Uyku mahrumiyeti arttıkça kandaki TSH seviyesi de artmaktadır. Aşırı TSH sizi uyanık tutabilir. Aynı zamanda kilo alımına, cilt kuruluğuna, kabızlığa ve saç kaybına yol açar.

Sürekli hatırlamanız gereken “Doğanın en güçlü güzellik ritüeli: UYKU”

Kullandığınız birçok ürün cildinize olan etkisinde hayal kırıklığı yaşattıysa uyku düzeninizi mutlaka takip edin. İyi bir cilt için yaşam kalitesi önemli bir detaydır. Yaşam kalitesinin başlangıcı uyku kalitesiyle başlar. Modern kalabalıkların trendlerini takip etmek ve uykumuzu feda etmek yerine, ebedi güzellik ve daha uzun bir yaşam için uykuyu yücelten antik yogilerin ve kültürlerin stratejilerini benimseyebilirsiniz.

En güzel rüyaların ardından harika bir güne sağlıklı bir ciltle uyanmanızı dilerim…

Yazar: 7-Circle

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir