Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinismus tedavisi, hastanın durumuna, ne kadar zamandır vajinismus sorununa sahip olduğuna ya da tedaviye bakış açısına göre belirlenir. Genel olarak bilişsel-davranışsal tedaviler tercih edilir.

Vajinismus tedavisi için bilişsel yaklaşımlar

Bilişsel cinsel yaklaşım alanında hastanın genital organları, kızlık zarı (himen), vajina yapısı, ilk gece, cinsellik hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirilmesi, cinsellik ile ilgili diğer açıklayıcı bilgilerin verilmesi gerekir. Kadının kendi cinsel tarafını anlaması ve cinsel ilişkinin ne anlama geldiği gibi birçok faktör, doğru şekilde hastaya iletilir.

Vajinismus tedavisi için davranışçı yaklaşımlar (Vajinismus egzersizleri)

Vajinismus tedavileri için dünyada en yaygın uygulanan bir diğer tedavi; ayna egzersizleri, masaj egzersizleri (sensate focus), kegel egzersizleri, çubuk uygulamaları ve parmak egzersizleri olarak sayılabilir. Ancak bu tedavi hasta için zor ya da itici geliyorsa, tedaviden soğutulmadan diğer yöntemlere geçilir. Kegel egzersizleri de bu aşamada oldukça faydalıdır.

Partnerin de tedaviye katılması gerekir!

Partnerin de tedaviye aktif olarak katılmalı, doğru davranışları ve doğru bilgileri seninle beraber öğrenmeli. Çeşitli durumlarda erkelerde görülen erken boşalma ve sertleşme sorunları da mevcut olabilir; bu durumlar tedavi sırasında çözülebilir.

Vajinismus tedavisi için başarı faktörü nedir?

Vajinismus tedavisinde başarı anahtarı, güven olarak karşımıza çıkar. Kişinin doktoruna ve kendine güvenmesi oldukça önemlidir. Eşin sabırlı olması ve tam destekte bulunması da sorunun daha kısa sürede çözülmesini sağlayacaktır. Ev ödevlerinin yapılması, bu ödevlerin ev oyununa dönüştülmesi çiftlere kolaylık sağlayacaktır. Tedavi ilerledikçe bu oyunlar çift arasındaki bağı da güçlendirir.

Tedavi için ilk basamağın sorunu kabul etmek olduğu unutulmamalı. Sorun kabul edilmeli ve tek başına çözüm yolu aranmamalıdır. Kas gevşeticiler, şifalı kürler ya da hastaya daha da zarar verebilecek travmatik bilimsel olmayan yöntemler kesinlikle esas tedaviyi de zorlaştıracaktır. Bu durumda uzmandan destek alınması gerektiği unutulmamalıdır.

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir