1- Ne plajda ne de sokakta yoğun güneş ışığına maruz kalmamalısın. Çünkü bu durum yanıklara, sonrasında da lekelere sebep olabilir. Kanser riskinden bahsetmiyorum bile. Onun için mümkünse 10.00 – 16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamaya dikkat et.
2- Yazları mutlaka güneş koruyucu krem kullanmalı ve kremini de sık sık yenilemelisin. Çünkü kremler 2 saat içinde etkisini yitirmeye başlar. Eğer terlediysen kremini daha sık yenilemen gerekir.
3- Mutlaka ama mutlaka bol su içmelisin. Eğer yapabiliyorsan günde 3 litre, fazla geliyorsa da en az 2 litre su içmen gerekir. Cilt ve vücut sağlığın için bu çok önemli. Çünkü yazları çok sıvı kaybederiz.
4- Yazları cildimiz mutlaka kurur. Bunun için de cildimizi düzenli olarak nemlendirmeliyiz. İster nemlendirici süt ister losyon ister krem kullan, fark etmez. Önemli olan banyo sonrasında, vücudun nemliyken kullanman.
5- Yazları yoğun makyajdan kaçınmaya özen göstermelisin. Özellikle kapatıcılar cildin nefes almasını önler. Bu da gözeneklerin kapanmasına ve cilt bozukluklarına neden olur. Transparan pudraları ya da su bazlı ürünleri tercih edebilirsin.
6- Yaz aylarında beslenmene de ayrıca dikkat etmen gerekiyor. Mesela hazır gıdalar, rafine şekerler, trans yağlar hem sağlıksız hem de cilde zararlı. Bunlar yerine sebze, meyve ve bakliyatlar çok daha iyi.
7- Havuzlar göz, genital bölge, deri enfeksiyonları riski taşır. Bunun için havuza girmeden önce ayakların yıkandığı, duş almanın ve bone takmanın zorunlu olduğu havuzları tercih etmelisin. Girdiğin havuzda klorlama da yeterli olmalı.
8- Havuzda su yutmamaya özen göstermeli, burun ve kulak tıkacı ve yüzücü gözlüğü kullanmalısın. Ayrıca havuzdan çıktıktan sonra da mutlaka kurulanmalı, yıkanmalı ve temiz çamaşırlar giymelisin.
9- Genital mantarlar ve vajinadaki kaşıntılar çoğunlukla nem ve ıslaklık yüzünden olur. Bunun için sudan çıktıktan sonra ıslak mayonu değiştirmeli, duş almalı ve bu şekilde güneşte kurulanmalısın.
10- Yazları kalabalık havuzlara, kirli ve köpüklü denizlere girmek risklidir. Tercihin bunlardan yana olmasın. Çünkü bu sular Hepatit A riski taşır ve sağlığını tehdit eder. Çocuklar için de ayrı bir havuz olması gerekir.
11- Güneşlendiğin şezlonglara her zaman kendi havlunu sermelisin ve bu havlu kurulandığın havlu olmamalı. Yani yanında her zaman 2 ayrı havlu taşımalısın. Çünkü bu alanlar genel kullanım alanlarıdır ve mikrop barındırabilir.
12- Açık büfelerde sunulan yiyecekler sıcağın etkisiyle bozulmuş olabilir. Restoranlarda dışarıda kalan birtakım ikram ürünler için de aynısı geçerli. Bunun için tavuk, deniz ürünü ve süt içeren yiyeceklerden uzak durmalısın. Mümkünse suyu da her zaman şişeden içmelisin.
13- Limonlu, domatesli yemeklerin besin değeri yüksektir ve bu şekilde beslenerek yazın bunaltıcı sıcaklarında ferahlayabilirsin. Mesela limonlu domates suyu C vitamini deposu ve antioksidandır.
14- Yazın cildini güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyacak besinler de var. Mesela kavun, karpuz, yeşil yapraklı sebzeler, salatalık ve yoğurt gibi. Bu besinler tok tutmak ve ferahlatmak gibi özelliklere de sahipler.
15- Yazın tatlı olarak da meyve salatasını ve dondurmayı tercih edebilirsin. Bunlar hem daha sağlıklı hem de hafif. Ama dondurma 1 ya da 2 toptan fazla olmasın, meyve porsiyonu da 1 kaseyi geçmesin. En güzeli bunları gündüz tüketmek.