Evet bir yıl daha bitiyor ve yeni bir yıl başlıyor. Bazılarınız dışarıda bazılarınız ise evde sevdikleriyle birlikte yeni yıla merhaba demek için planlar yaptı bile. Ama nerede olursa olsun, o gece o yılbaşı sofrasına oturulacak, o yüzden yılbaşı günü ve gecesi nasıl beslenelim, nelere dikkat edelim birazcık bunlardan bahsetmek istiyorum!
Yapılan en büyük hata “akşam nasılsa çok yiyeceğim” düşüncesiyle gün içinde hiçbir şey yememektir. Yılbaşı gününe mutlaka hafif ve kaliteli bir kahvaltı ile başlayın. Uzun süre tokluk sağlaması açısından “yumurta” tüketin.
Öğle yemeğinde daha hafif olması adına sebze yemeği tercih edin.
Ara öğünlerde ise lif içeriği yüksek taze meyveleri süt/yoğurt veya fındık/badem ile desteklemek kan şekerinizi dengeleyecek ve akşam ihtiyacınız olandan fazlasını yememenizi sağlayacaktır.
Ana yemek olarak kırmızı et yerine hindi eti iyi bir seçim olacaktır. Tabağınızın büyük bir kısmını salata ve ızgara/haşlama sebzelerle doldurun. Mezelerden yoğurtlu ve sebzeli olanları tercih edin, kızartmalardan uzak durun.
Tatlı olarak cevizli kabak tatlısı, ayva tatlısı veya dondurma gibi hafif tatlılar tercih edin.
Tok karnına tüketilen alkol kana daha yavaş karışacağı için aç karnına tüketilmemelidir. Yemeğe eşlik edecek 2 kadeh şarap alkol konusunda iyi bir seçim olacaktır.
Yemekleri yavaş yavaş tüketin, unutmayın gece uzun olacak!
Ertesi güne 2 bardak kadar su ile başlayın ve gün içinde en az 2-2.5 lt su içmeyi ihmal etmeyin.
Ara öğünleri atlamayın, öğlen ve akşam yemeklerinde ise seçiminiz sebzelerden yana olsun.
Midenizi rahatlatmak için rezene, bedeninizi rahatlatmak için papatya çayı tercih edebilirsiniz.
Bir yıl içinde sizi güldüren, ağlatan, sevindiren veya mutsuz eden birçok şey olabilir. Ama önemli olan yılın sonunda ayakta kalabilmek ve geleceğe umutla bakabilmektir.
Sevgiyle, huzurla ve sağlıkla gel 2019! Herkese mutlu yıllar.
Dyt. Sevil Dilara Günaldı