Zorlu Ama Bir O Kadar Da Keyifli Bir Süreç: Hamilelik Hakkında 10 Bilgi

Bedenini tanımak, bu konuda bilinç sahibi olmak ve hatta bu süreci doğru yönetebilmek için bebek bekleyen veya bir gün anne olacağını düşünen her kadının hamilelik hakkında temel bilgisi olması gerek. Peki hamilelik nedir? Kısaca şöyle açıklanabilir: Spermin yumurtayı döllemesi ile meydana gelen fetusun kadın vücudunda değişikliklere sebep olduğu, doğuma kadar süren 9 aylık bir dönem. Bedenini olduğu Bedenini olduğu kadar hayatı da değiştiren, planlamadan doğum sonrasına dek süren 1000 günlük yolculuk gibi… Dahası da var. Hadi, şimdi hamilelik hakkında bilmen gerekenlere bir bakalım.

1- Yumurtlama gerçekleştikten sonra fallop tüplerinden salınan yumurta rahimde 12 – 24 saat kalıyor. Eğer sperm tarafından döllenirse hamile kalma süreci başlıyor. Döllenmezse çözünüyor ve regl döneminde dışarı atılıyor.

2- Hamilelik 3. haftadan sonra gerçekleşmiş kabul ediliyor. Yani doktorlar ilk iki haftayı hamilelik sürecinin başlaması olarak görüyor. Bunun sebebi, hamilelikteki hafta hesaplamasının son adet döngüsünden itibaren yapılması; yani aradaki o iki hafta, yumurtlamaya kadar olan süreç.

3- Hamileliğin en önemli belirtisi adet gecikmesi. Ama bunun sebebi her zaman hamilelik olmayabiliyor. Bazen stres, saat farkı, sık kilo alıp vermek gibi faktörler de adet gecikmesine neden olabiliyor. 

4- Hamilelik çoğunlukla cinsel birleşme yoluyla gerçekleşiyor ama her zaman değil. Günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde yapay döllenme ile de hamile kalınabiliyor.

5- Hamilelik, her biri üç ay süren üç dönemde inceleniyor. Bu dönemlerin her birine de trimester deniyor. Her dönemin kendine özgü değişimleri ve dikkat edilmesi gereken noktaları var.

6- Bebeğin karındaki gelişimi de genellikle meyve ve sebze boyutlarıyla ilişkilendiriliyor. Bebek hafta hafta büyüyor, organları gelişiyor, her şeyiyle minik bir insan olma yolunda ilerliyor. Mesela çok tatlı bir örnekle desteklemek gerekirse; 10. haftada bebeğin bir çilek kadar oluyor.

7- Bazen anne adayı birden çok bebeğe hamile kalıyor ve buna çoğul hamilelik adı veriliyor. Tek yumurta ikizi ve ayrı yumurta ikizi olmak üzere iki tür çoğul hamilelik var.

8- 35 yaşına kadar hamile kalma şansı yüksek. Özellikle de 20-32 yaş arasında. 35 yaşından sonra bu ihtimal yarı yarıya düşebiliyor. 38 yaşından menopoza kadarsa hamile kalmak bir hayli güçleşiyor.

9- Hamilelik süreci hormonların değişimi sebebiyle bedende birtakım değişikliklere sebep oluyor. Vücut sıvı tuttuğu için ayak numarası değişiyor, fazla salgılanan östrojen koku ve tat almayı artırıyor, kan artışı hızlandığı için cilt parlıyor, yemeklere duyulan özlem şeklindeki aşerme oluşuyor…

10- Hamile kadınlar yüksek östrojen salgısı sebebiyle duygusal olabiliyorlar. Ve yine bedenlerinin doğal bir tepkisi olarak ağlayan bebek görüklerinde süt salgılayabiliyorlar.

Hamilelik kendi içinde devinimi olan özel bir süreç. Kadınların sadece bedenini değil, hayatlarını da değiştiriyor. Ve bu çoğunlukla heyecan verici bir değişim oluyor. Tabii zorlukları da yok değil. Ama kadınlar bu dönemde yalnız değiller. Elenatal 1; multivitamin, mineral ve metafolin®* içeren, hamilelik öncesinde ve hamilelik süresince kullanılabilen bir takviye edici gıdadır. İçeriğinde folik asit, B12, iyot, demir, selenyum da dahil olmak üzere 12 vitamin, 8 mineral var.

Hamilelik planlıyorsan ya da bu büyüleyici dönemin içindeysen tadını çıkar. Bunu da bu konuda bilgi sahibi olarak, bedenini tanıyarak, yeterli beslenerek ve bebeğinin doğumunu hayal ederek yap. Unutmadan, bir bilgi daha: Bu dönemde annenin kalbi de büyürmüş. Bebeğini çok fazla sevebilmek için. <3

*Metafolin® MerckKGaA’nın tescilli markasıdır.

L.TR.MKT.CH.12.2020.3883

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir