5 Adımda Oturduğun Yerden Dünyayı Kurtarma Rehberi

Özellikle 2. Dünya Savaşı’ndan sonra hayatımıza giren plastik o günden beri artarak kullanılmaya devam ediyor. İnsan yapımı bir madde olan plastik doğada çözünemediği için ya denizlere dökülüyor ya da toprağa. Her gün yüzlerce deniz canlısının denize dökülen plastiklerden dolayı öldüğünü ve her hafta neredeyse bir kredi kartı büyüklüğünde plastik yediğimizi düşünürsek artık kendi hayatımızda bir şeyleri değiştirmenin zamanı geldi. Sadece hayatımızda yapacağımız küçük değişikliklerle bir deniz canlısını ölümden kurtarabiliriz!

Atıklardan kurtulmak ve doğaya fayda sağlamak için hadi listeye bakalım.

1- PLASTİK PİPET KULLANIMINDAN VAZGEÇ!

Dışarıdan aldığımız, sipariş ettiğimiz içeceklerin yanında genelde hep plastik pipet gönderiliyor. Sadece ABD’de yılda 175 milyar plastik pipet kullanılıp, çöpe atılıyor. Plastik pipete alternatif olarak bambu, cam, metal pipetleri kullanabilirsin.

2- PLASTİK ŞİŞE VE KAĞIT KAHVE BARDAĞI KULLANMAKTAN VAZGEÇ!

Greenpeace verilerine göre İngiltere’de yılda 2,5 milyar kâğıt kahve bardağı kullanılıyor. Ve artık gel-al kahveciler de termos- cam şişe kullanımına önem verdiği için birçoğu termosuyla gelen müşterilere indirim bile yapıyor! Sen de edineceğin bir cam şişe ve termos ile kâğıt bardak kullanımını azaltabilirsin. Su şişesi için yerli bir girişim olan SuCo’ya göz atın! SuCo: Türkiye’de üretilen, tek kullanımlık plastik atığı önlemeyi ve matara kullanım alışkanlıklarını iyileştirmeyi hedefleyen, fonksiyonel ve sağlıklı bir su matarası.

3- ORGANİK PAMUKLU PED KULLAN

Düzenli olarak regl olan bir kadın yaşamı boyunca 10 binden fazla ped ya da tampon kullanıyor. Üstelik bu ürünlerin %90’a kadarı plastik içeriyor. Hem cildimize hem doğaya zarar veren ped ve tamponlar yerine menstural kaplar ve organik pamuklu pedler kullanılabilir.

4- PLASTİK POŞET KULLANMA

Dünyada her yıl 5 trilyondan fazla poşet kullanıldığı biliniyor. Bir poşetin doğada 500 yılda yok olduğunu düşünürsek geri dönüştürülemeyen poşetler çoğunlukla denize dökülüyor. Bunun yerine marketlere gittiğimizde tek kullanımlık olmayan alışveriş fileleri ve bez çantaları kullanabilirsin. Poşetlerin paralı olmasının ardından tek seferde çok ucuza alacağın bez çantalarla ya da filelerle hem bütçene hem de doğaya fayda sağlayabilirsin.

5- PLASTİK DİŞ FIRÇALARI YERİNE BİYOBOZUNUR DİŞ FIRÇALARINI KULLAN

3- 4 ayda bir diş fırçamızı değiştirdiğimizi düşünürsek ömrümüz boyunca ortalama 200’e yakın diş fırçası değiştiriyoruz. Geri dönüşüm oranı oldukça düşük olan plastik diş fırçaları yerine doğada yok olabilen (biyobozunur) diş fırçası tercih edebilirsin.

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir