Doğum Sonrası Bedenin

Hamilelik sonrası bedenin, yeni anne rolüne uyum sağlarken daha fazla fiziksel ve duygusal değişim yaşayacak.

Bebeğin nihayet dünyaya geldi!

Bu küçük insan artık sahneye çıkmış olsa da hamilelik sonrası bedeninin normale dönmesi birkaç ay sürecek.

Bebeğin hamilelik ve doğumun ardından iyileşirken ve bedenin bebeğin için anne sütü sağlamaya başlarken birkaç fiziksel değişiklik yaşamayı bekleyebilirsin.

Küçülen rahim

Rahmin bir balon gibi esnedi ve normal boyutuna dönmesi birkaç hafta alacak. Rahmin daralırken regl sancısına benzer kramplar hissedebilirsin.

Kanama

Doğumdan sonraki ilk 2 ila 4 hafta boyunca lokiya denilen vajinal kanama yaşayacaksın. Bu gerçek bir adet kanaması değil. Bu normal veya sezaryen doğum yapsan da yaşanacak. Kanama, doğumdan sonraki ilk 12 ila 24 saat boyunca oldukça yoğun olacak ama birkaç gün sonra pembemsi kahverengiye ve en sonunda beyaz renge dönecek.

Hemoroit (Basur)

Doğumdan sonra hemoroit yaşamak oldukça yaygın bir durum ama genelde birkaç gün içinde kaybolur. Meyve, sebze ve tam tahıllı yiyecekler gibi bol miktarda lifli gıdalar tüketerek ve bolca su içerek kabız olmaktan kaçın.

Zayıf pelvik tabanı kasları

Pelvik tabanı kasların son birkaç aydır çok çalıştı ve biraz zayıflamış olabilir. Mesane sızıntısını önlemek için her gün pelvik tabanı egzersizlerini yapmaya devam et.

Anne sütü

Doğumdan sonra birkaç gün boyunca göğüslerin, yenidoğan bebeğin için önemli besinler ve antikorlarla dolu yüksek proteinli bir sıvı olan kolostrum üretecek. Anne sütü genelde doğumdan sonra 2 veya 3 gün içinde gelmeye başlar. Emziriyorsan ilk haftada günlük 300-500 ml süt üreteceksin. Bu miktar bebeğinin ihtiyaçlarına göre yaklaşık 600-700 ml’ye kadar artacak.

Emzirme

Sağlık uzmanları, yapabiliyorsan emzirmeyi tavsiye etmekte. Emzirme hem bebeğin hem de senin için birçok faydaya sahip.

Önemli uyarı: Bebeğin için en iyisi anne sütü. Biru ürünü kullanmaya karar vermeden önce tavsiye almak için doktoruna veya sağlık çalışanına danış.

Emzirme senin için iyi çünkü:

  • Bebeğinle bağ kurmana yardımcı olur.
  • Hamilelik öncesi bedenine dönmene yardımcı olur.
  • Yoğun gününe emzirmek için ara vermeni sağlayarak, dinlenmene yardımcı olur.

Anne sütü bebeğin için iyi çünkü:

  • Bebeğinin büyümek ve gelişmek için ihtiyaç duyduğu önemli besinleri içerir.
  • Birçok yaygın sağlık problemine karşı koruma sağlar.
  • Ucuz ve kullanışlı bir gıda kaynağı sunar.

Türkiye’ de otoriteler bebeğin ilk 6 ay yalnız anne sütüyle beslenmesini tavsiye eder.

Besleme düzenleri

Her bebeğin farklı bir beslenme düzeni var yani işine yarayan düzeni bulman gerekir.

İlk birkaç hafta anne sütüyle beslenen bir bebek, 24 saatlik bir sürede 8 ila 12 kez beslenebilir. Biberonla beslenen bebekler biraz daha az sıklıkta beslenebilir, başlangıçta günde yaklaşık 8 kez gibi.

Yaklaşık 4 haftadan sonra bebeğin düzenli bir beslenme düzenine alışmalı ve sen de bu çerçevede günlük bir rutin oluşturabilirsin.

Besleme zamanında bebeğinin yanında olamayacaksan, anne sütü bir göğüs pompasıyla sağılabilir ve daha sonra kullanılmak üzere saklanabilir.

Tekrar seks yapma

Doğumu izleyen haftalar veya aylarda cinsel ilişkiye hazır olmadığını hissetmek normal. Fiziksel iyileşmen zaman alabilir, çok yorgun hissedebilirsin, seks aklındaki son şey olabilir. Tekrar seks yapmaya hazırsan, kanama durduktan sonra deneyebilirsin. Dikişin varsa cinsel ilişkinin rahat olması biraz daha uzun sürebilir.

Doğum kontrolü hakkında

Tekrar hamile kalmaman önemliyse uygun bir doğum kontrol yöntemi kullan. Emzirirken hamile kalamayacağın inancı yaygın bir yanlış anlama. Bazı kadınlar bu süre sırasında yumurtlar. Kullanabileceğin seçenekler hakkında doktorunla konuş.

Duygusal sağlığına dikkat et

Doğumdan 3 ila 4 gün sonra üzgün ve ağlamaklı hissetmek oldukça yaygın. Hormonlar ve yorgunluk sana karşı komplo kuruyor! Fakat hislerin kötüleşir ve durumun üstesinden gelemediğini hissedersen, doktorunla konuş.

Kaynakça

T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir