Dünyada Kadın Olmanın Keyfini Çıkartabileceğin 5 Ülke

Kadınların kendini özgür ve erkeklerle eşit hissettiği ülkeler sıralamasında en üst sırada Danimarka var. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Ağı’nın hazırladığı 2017 Dünya Mutluluk Raporu’na göre ise Norveçliler dünyanın en mutlu insanları. Norveç’i 2. ve 3. sırada Danimarka ve İzlanda, 4. ve 5. sırada ise İsviçre ve Finlandiya takip ediyor. Anlayacağın kuzeyliler bu dünyanın en mutlu insanları. Aslında ben sana kadınlar için ideal 5 ülkeden bahsedecektim, değil mi? Ancak araştırırken fark ettim ki bu durumun mutlulukla bir ilgisi var. Anlayacağın “Kadınlar İçin En İyi Ülkeler” kategorisinde Danimarka’nın ilk sırada yer alması tesadüf değil. Aslında domino etkisi var ortada. Ama bu ayrı bir makalenin konusu. Ben lafı fazla uzatmadan rapora döneyim. Raporda kadınların insan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, gelir eşitliği ve güvenlik konusunda yaptığı değerlendirmeler sonucu ortaya çıkan tablo şu:

5-Finlandiya

Finlandiya kadınlar için yaşanılabilir ülke sıralamasında 5. sırada. 1906 yılında kadın vatandaşlarına seçme ve seçilme hakkı tanıyan ilk Avrupa ülkesi olan Finlandiya, dünyada ilk kadın milletvekillerinin meclise girdiği ülke unvanını da taşır. 1907 yılında 19 kadın milletvekili meclise girmeyi başarmış. Fin tarihinin ilk ve tek kadın Cumhurbaşkanı Tarja Halonen, 2000 yılında oturduğu koltuğuna 2012 yılında veda etti. Refah düzeyi yüksek, sosyal ve ekonomik alanlarda istikrarlı olan ülkelerin başında gelen Finlandiya’da, kadınlar toplumun her düzeyinde eşit haklara sahip. Finlandiya 2017 yılında Cinsiyet Eşitliği Ödülünü veren dünyadaki ilk ülke. Kadınlar için cennet ülkelerden anlayacağın.

4- Hollanda

Dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ülkelerinden biri olan Hollanda’da yıllık ücretler ortalama 47 bin 355 dolar. Toplumsal cinsiyet ülkede en çok gözetilen konulardan biri. Kadınlar ortalama 30 bin dolar kazanıyor. İş gücüne katılım oranları ise yüzde 74 civarında. Kadınların okur yazarlık oranları yüzde 99. Yaşam süreleri de erkeklerden daha uzun. Anne olan kadınlar 112 gün doğum izni hakkına sahip. Kulağa çok hoş gelmiyor mu? ☺

3- Norveç

Kadın erkek eşitliği konusunda en özel ülkelerden biri Norveç. Ekonomik hayata katılım ve olanaklar, eğitime erişim, karar alma mekanizmalarındaki kadın temsiliyeti konusunda örnek teşkil eden ülkelerin başında geliyor. Parlamentoda kadın temsilinin oranı 50-50. Norveçli yazar ve Uluslararası PEN yönetim kurulu başkanı Eugene Schoulgin’in kısa dipnotu aslında mevzunun özeti gibi “Geçtiğimiz yıllarda farklı alanlarda çalışan ve yöneticileri kadın olan bin erkeğe, bu durum hakkında ne düşündükleri, ne hissettiklerini soran bir araştırma yayınlandı. Erkeklerin yüzde 38’i soruyu anlayamadığını söylemişti.” Darısı bizim de başımıza.

2- İsveç

İsveç’te kadınlar erkeklerle neredeyse aynı ücreti alıyor. Kadınlar yıllık ortalama 39 bin 996 dolar, erkeklerse 40 bin dolar kazanıyor. Dünya ülkeleri arasında, toplumsal cinsiyet eşitliğinin en yüksek düzeyde olduğu ülkelerden. Kadınların istihdama katılım oranı yüzde 78.60, İsveç’te ebeveynler çocuk sahibi olduklarında veya evlat edindiklerine 480 günlük ebeveyn izini almaya hak kazanıyor.

1- Danimarka

Ve zirvede dünyanın en yaşanılası ülkesi, dünyanın en mutlu ülkesi listelerinde hep 1. sırada yer alan Danimarka var. Danimarkalılar yılda ortalama 44 bin 343 dolar kazanıyor. Kadınlar yılda ortalama 35 bin 986 dolar, erkeklerse 40 bin dolar kazanıyor. Doğum yapan kadınlar 126 gün, baba olan erkeklerse 14 gün izin kullanabiliyor. İş gücüne katılım oranı kadınlarda yüzde 75.50, erkeklerde ise yüzde 80.50. Okur yazarlık oranı her iki cinsiyet için de aynı; yüzde 99.

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir