Hamilelikte Vücutta Meydana Gelen Değişiklikler

young happy beautiful couple in love walking together on grass and trees park landscape

Hamilelik süresince vücudunda pek çok değişiklik meydana gelir. Bunları zaten biliyor ve bekliyordun. Burada önemli olan, vücudunun sesini dinlemen ve bu değişikliklerin hamileliğin doğal bir getirisi olduğunu kabul etmen. Böylece bu sürecin ve hafta hafta gelişen bebeğinle zaman geçirmenin keyfini çıkarabilirsin. Sakin kalmak, kendine ve bebeğine bu dönemde iyi bakmak ve stresten uzak durmak sana iyi gelecek. Endişelenmemeli, vücudunda meydana gelen değişiklikleri gözlemlemeli, aklına takılan soruları doktorunla ve duygularını da partnerinle ve sevdiklerinle paylaşmalısın. Hamileliğin 3 aşamasına trimester denir. Trimester’a her 3 aylık dönem de diyebiliriz. 9 aylık hamilelik süresinin 3 dönemde ele alınması, hamileliğin genel gelişiminin anlaşılması açısından oldukça önemli ve faydalı. Çünkü her bir dönem hem bebeğin hem de senin için yeni fiziksel değişiklikler getiriyor. “Acaba bebeğim ne hızda gelişiyor, bedenim nasıl değişiyor, bunlar doğal mı?” tarzındaki sorularına cevap olması için işte hamilelikte vücutta meydana gelen değişiklikler:

1. Trimester (1 – 12. Haftalar)

Hamilelik son reglinin ilk gününden itibaren hesaplanır çünkü hamile kalmanın kesin tarihini belirlemek zordur. Hamile kalma, genelde adet döngüsünün yarısından sonra meydana geldiği için ilk 2 hafta aslında hamile değilsin ama bu haftalar yine de hamileliğinin ilk 2 haftası olarak sayılıyor. Yumurta 3. hafta civarında döllenir döllenmez hamilelik hormonları devreye giriyor. Şimdi gelelim değişikliklere.

1- Kadınların büyük çoğunluğu 1. trimesterde mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler yaşar. Sabah bulantısı aslında yalnızca sabah değil, günün ve gecenin her saatinde yaşanabilir. Mideni bulandıran yiyecekleri tercih etmemeli, az ve sık yemeli, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalı ve bol su içmelisin.

2- Göğüslerin büyümeye başladığı için ağrı hissedebilirsin. Göğüs uçları da büyür, renkleri koyulaşır ve çıkıntılı bir hal alırlar.

3- Bu dönemde bedenin ekstra çalışır ve yüksek progesteron seviyeleri yorgun hissetmene neden olabilir. Ayağını mümkün olduğunca yukarı kaldırmaya çalış ve iyi beslen. 

4- Yüksek hormon seviyeleri yüzünden normalde olduğundan daha duygusal hissedebilirsin. Partnerinden ve arkadaşlarından destek alabilirsin. Onlardan anlayışlı olmalarını isteyebilirsin.

5- Özellikle belirli yiyecekleri canın isteyebilir ve belirli yiyeceklere karşı tiksinme hissedebilirsin. Bu aşermektir. Tuhaf şeylere aşermedikçe sorun yok. 🙂 Eğer endişeleniyorsan mutlaka doktorunla görüş.

6- Vücut sıvıların arttıkça ve rahmin mesaneye baskı uyguladıkça tuvalete gitme ihtiyacın artabilir. İhtiyacın olduğunda mutlaka tuvalete gitmeye çalış.

7- Ara sıra biraz sersemlemiş gibi hissedebilirsin. Çok uzun süre ayakta kalmamaya çalış, otururken veya yatarken yavaşça kalk. Baş dönmesi şiddetliyse derhal doktorunu ziyaret et.

8- Sindirim sistemin yiyeceklerin emilmesine daha fazla zaman tanımak için yavaşlayacak. Bu da mide yanması ve kabızlığa yol açabilir. Mide yanmasını rahatlatmak için; küçük, düzenli öğünler yemeye ve kızarmış, baharatlı yiyeceklerden ve asitli içeceklerden uzak durmaya çalış. Kabızlığı rahatlatmak için; yüksek lifli gıdalar tüket, aktif kal ve bol su iç. İlaç almayı düşünüyorsan da önce doktoruna sor.

Peki, bebeğin bu sırada nasıl?

1. trimesterin sonuna kadar:

Önemli organların hepsi oluşmuştur ve kan pompalanmaya başlamıştır.

Cinsel organlar gelişmeye başlamıştır.

Kollar ve bacaklarda parmaklar vardır ve tırnaklar ortaya çıkmıştır.

Yüz özellikleri oluşmuştur.

Baştan aşağı 6 cm uzunluğundadır ve tanınabiliyordur.

Amniyotik kese içinde hareket ediyordur ama bunu henüz hissedemezsin.

* Gastrointestinal Expert Group. Therapeutic guidelines: gastrointestinal. Version 5. Melbourne: Therapeutic Guidelines Limited; 2011.

2. Trimester (13 – 26. Haftalar)

2. trimesteri birincisinden daha çok sevebilirsin çünkü sabah bulantısı, göğüs hassasiyeti ve yorgunluk azalmaya başlar. Ama birkaç yeni belirti ortaya çıkabilir. Bunlara hazır ol!

1- Bedenin genişlerken vücudunun iki tarafında ve belinin altında biraz ağrı hissedebilirsin. Ekstra ağırlığın sırt ağrısına neden olabilir ve bacaklarında kramplar oluşabilir. Yapabileceğin basit egzersizler konusunda doktorundan tavsiye alabilirsin. 

2- Hormonlarındaki artış burun tıkanıklığına veya burun kanamasına yol açabilir. Bu normaldir.

3- Diş etlerin yumuşar ve daha kolay kanamaya başlayabilir. Bu yüzden ağız hijyeni rutinine dikkat et ve dişlerini çok sert fırçalamamaya özen göster.

4- Karın derisi büyüyen bebek nedeniyle genişlerken bir yandan da kaşınabilir. Derinde çatlaklar oluşmasını önlemek için her gün düzenli olarak nemlendirici kullanmayı dene.

5- Hamilelik sırasında varisli damarlar ve hemoroitlere karşı daha hassas olacaksın. Çok uzun süre ayakta kalmaktan veya oturmaktan ve otururken bacak bacak üstüne atmaktan kaçın. Hemoroitler için doktorundan ilaç alabilirsin.

6- Bu dönemde vajinal akıntı yani lökore adı verilen ince, beyaz bir akıntın olması normal. Bu, vajinanı sağlıklı tutmaya yardımcı oluyor. Başka türde veya renkte bir akıntı görürsen jinekoloğuna kontrol ettirmeyi unutma.

7- Hamilelik hormonları yüz ve karnında koyu renkli lekelere yol açabilir. Güneşe çıkmak bu durumu artırabilir. Bu yüzden dışarıdayken bolca güneş kremi sür. Ve tabii ki şapka tak.

6- Akciğerlerin bebeğini taşımak için daha fazla oksijen işlerken, nefes darlığı sorunu yaşayabilirsin veya biraz daha hızlı nefes alıp verebilirsin.

7- İştahın artabilir. Bir bebek büyüttüğün için sürekli aç hissedebilirsin ama 2 kişilik yemene de gerek yok. Atıştırmalık istiyorsan meyve veya yoğurt gibi sağlıklı bir seçeneği tercih etmende fayda var.
 

Peki, bebeğin bu sırada nasıl?

2. trimesterin sonuna kadar:

Hareket ediyor ve dokunma ile sese yanıt veriyor.

Göz kapakları açılmaya başladı ve kaşlar, kirpikler görünür durumda.

Cildi, ince tüyler ve verniks denilen kremsi beyaz bir madde ile kaplı.

Yutkunma ve emme gibi refleksleri gelişiyor.

Saçları büyümeye başlıyor.

Parmak izleri oluştu.

Baştan aşağı yaklaşık 23 cm uzunluğundadır.

3. Trimester (27. Hafta – Doğum)

Doğuma çok az kaldı. Sen ve bebeğin yolun büyük bir kısmını tamamladınız. Hamileliğin bu son haftalarında bebeğin kilo almaya ve kısıtlı bir alanda hareket etmeye devam ettiği için rahatsız hissedebilirsin. Mümkün olduğunca dinlenmeye çalışmalısın. 2. trimesterdeki belirtiler devam ediyor. Şimdi onlara bir de şunlar eklendi:

1- Ellerinde, ayaklarında ve yüzünde şişme oluşabilir. Yapabildiğinde ayaklarını yukarı kaldırmayı dene.

2- Göğüs uçların, anne sütü oluşana kadar, kolostrum yani bebeğini besleyen sıvıyı akıtmaya başlayabilir. Kıyafetlerinde leke oluşmaması için göğüs pedleri tak.

3- Bedenin doğuma hazırlanırken bazı zayıf sancılar hissedebilirsin. Bunlara Braxton-Hicks sancıları denir ve düzensiz aralıklarla gelip giderler. Güçlü ve düzenlilerse doktorunu ara. Doğum başlamış olabilir. 🙂

Peki, bebeğin bu sırada nasıl?

3. trimesterin sonuna kadar:

Muhtemelen doğuma hazır bir şekilde pelvise doğru baş aşağı konumdadır.

Vücut sistemleri gelişmiştir ve dışarıda işlev göstermeye hazırdır.

Yumuşak vücut tüyleri ortadan kaybolmuştur.

Baştan aşağı yaklaşık 46-56 cm uzunluğundadır.

Zorlu ama bir o kadar da keyifli bir süreç değil mi? Hamilelikte vücudunda birtakım değişiklikler meydana gelmesi normal. Bunları doğallıkla karşıla, gerekli uygulamaları yerine getir, doktorunla düzenli olarak iletişimde ol, partnerine ve sevdiklerine açıl. En önemlisi de kendine ve bebeğine iyi bakmayı ihmal etme. Bu dönemde normal beslenmeni doktoruna ve eczacına danışarak takviye edici gıdalarla destekleyebilirsin. Kapsül Multivitamin, Mineral, Metafolin® ve Omega-3 içeren takviye edici gıda ​Elenatal 2 bu süreçte yanında. Umarım bebek sahibi olmayı düşündüğün an başlayan maceran doğuma kadar en güzel ve sağlıklı şekilde geçer. Sonra da bu değişikliklerin değdiği o güzelliği kucağında bulursun. <3

Kaynak: Hamilelikte Beden Değişimi | Elenatal Türkiye

LMR-CH-20210713-30

Written by Pepapp

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir