Mitoloji Denince Akla Gelen İlk İsim Joseph

Joseph Campbell, karşılaştırmalı mitoloji ve karşılaştırmalı dinler konusunda sayısız esere imza atmıştır. Öyle ki mitoloji denince bu alanda en başarılı yazar olarak kendisi akıllara gelir.Kendisi, aslında bütün hikayelerin aynı kilometre taşlarına sahip olduklarını gösteren “monomit” adını verdiği bir hikaye iskeleti oluşturmuştur.

Monomit terimi günümüzdeki birçok eseri o kadar etkilemiştir ki, en basitinden Joseph Campbell olmasaydı bugün Star Wars serisi var olmamış olacaktı. George Lucas, Campbell’ın yazmış olduğu Kahramanın Sonsuz Yolculuğu adlı kitaptan ilham alıp, Star Wars serisini yaratmıştır. Campbell, buna benzer birçok yazarı da etkilemiştir.

Kendi zengin bakış açısını, her sayfası bilgiyle dolu olan kitaplarına yansıtmış ve bu sayfalardaki satırlarda hayatın içindeki mitolojiyi çok rahat gözlemleyebiliyoruz. Eserlerinden, hayatınıza katabileceğiniz 15 alıntıya bakalım:

1) “Bizi bekleyen hayatı kabullenmek için, planladığımız hayattan vazgeçmeliyiz… “

2) “Size çok hoş bir yol söyleyeyim: Bir odada oturun ve okuyun, okuyun, okuyun, okuyun. Doğru kişiler tarafından yazılmış doğru kitapları okuyun.”

3) “İnsanlar çok erken doğar; tamamlanmamışlardır, dünyayla karşılaşmaya henüz hazır değildirler.”

4) “Ben mitolojiyi müzelerin, sanatın, şiirin, ilham perilerinin anavatanı olarak düşünüyorum. Mit, hayatı bir şiir ve sizin de bu şiirin bir parçası olarak hissetmenizi sağlıyor.”

5) “Girmeye korktuğun mağara, umduğun hazineyi saklıyor olabilir.”

6) “Mitoloji size edebiyatın ve sanatın ardında ne olduğunu öğretiyor, kendi hayatınız hakkında dersler veriyor.”

7) “Eğer önünüzdeki yol tertemizse büyük ihtimalle bir başkasının yolundasınızdır.”

8) “İnsan toplumun hizmetinde olmamalı, toplum insanın hizmetinde olmalı. İnsan toplumun hizmetinde olduğu zaman canavar bir devlet oluyor. Şu an dünyayı tehdit eden de işte bu.”

9) “Hiçbir zaman yargılama ki, yargılanmayasın.”

10) “Kalbinizin sesini dinlemekten korkmayın. Varlığını bile bilmediğiniz kapılar açılacaktır.”

11) “Gerçek birdir, bilgeler onu birçok isimle çağırır.”

12) “Fanatik insan, kendi kalbini temizlemek yerine dünyayı temizlemeye çalışır.”

13) “Nerede dışa doğru yol almayı umsak orada kendi varlığımızın merkezine geleceğiz; nerede yalnız olduğumuzu sansak orada bütün dünyayla birlikte olacağız.”

14) “Izdırabınız neredeyse hayatınız da oradadır.”

15) “Eski Ahit hikayesinde Tanrı tek yasak şeyi gösterir. O zaman Tanrı insanın o yasak meyveyi yiyeceğini çok iyi biliyor olmalıdır. Ama insan bunu yaparak kendi hayatına başlamıştır. Hayat gerçek manada bu itaatsizlik eylemiyle başlamıştır.”

Ceotudent

Written by Altan Yiğit

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir